ÍGY KÉSZÜLT ÉLETEM ELSŐ MÉZESKALÁCS HÁZIKÓJA | ÍGY CSINÁLD!
december 19, 2019
Ebben az évben sok olyan dolgot csináltam, amit eddig még soha, köztük pl. a mézeskalács házikó készítése. Hogy mit ki nem hoz egy emberből az anyaság, igaz!? 😉😊😋
Íme életem első mézeskalács házikója, amit Laurával közösen készítettünk el. Hát nem a legtökéletesebb, de így első próbálkozásra szerintem nem is olyan rossz, viszont tanulva a hibákból, jövőre egy pár dolgot másképp fogunk csinálni. 😋
HOZZÁVALÓK:
(TÉSZTA)
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 12,5 dkg olvasztott margarin
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 25 dkg olvasztott méz
- 1 egész tojás, 2 sárgája
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
(DÍSZÍTÉSHEZ A CUKORMÁZ)
- 2 tojásfehérje
- 40 dkg porcukor
- 2 púpzott ek étkezési keményítő
ELKÉSZÍTÉS:
1. A liszt kivételével vízgőz felett összekeverjük a hozzávalókat. Ha mindent összekevertünk, az olvasztott RAMA-t darabokban belekeverjük, majd az átszitált lisztet kanalanként hozzáadjuk!
2. Egy teljes napra vagy éjszakára hűtőbe tesszük és állni hagyjuk!
3. A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságra nyújtjuk! Ha még nagyon puhának vagy ragacsosnak érezzük a tészta állagát, akkor adjunk hozzá annyi lisztet, amíg megfelelő nem lesz!
4. Vastagabb papírra készítsük el a sablont, majd a tésztára helyezve vágjuk körbe egy késsel!
A megmaradt tésztából még szaggathatunk a házikó mellé fenyőfát, hóembert....attól függően, hogy kinek milyen formái vannak otthon!
A házikó alapjához használhatunk sablonként egy kisebb tálcát vagy tányért!
(Én most nem készítettem neki mézeskalács alapot, hanem egy dekorációs faszeletre tettem.)
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az elemeket, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük őket!
6. Ha a kisült elemek teljesen kihűltek, akkor elkészítjük a cukormázat, és kidíszítjük őket!
CUKORMÁZ ELKÉSZÍTÉSE:
1. A porcukrot átszitáljuk, közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként beleadagoljuk a porcukor és az étkezési keményítő keverékét!
Annyi porcukrot adjunk hozzá, amíg nem éri el a megfelelő állagot, azaz már nem folyik le a hab a haberőről.
2. Ha elkészült, zacskóba töltjük, és apró lyukat (kb. 1 mm) vágunk a zacskó sarkán!
3. A terülőmázhoz (a házikóm tetején) a cukormázat kevés vízzel hígítjuk, majd egy kiskanállal vagy ecsettel felvisszük a kívánt felületre!
Ennek a száradási ideje 4-5 óra hossza, csak utána tudjuk díszíteni!
TIPP!
Először a ház oldalait, illetve a tetejét dekoráljátok ki, majd miután teljesen megszáradt, az kb. egy éjszaka, utána kezdjétek el a házikót összeilleszteni!
Először az oldalfalakat, azt is hagyjátok száradni egy jó 1-2 óra hosszát, majd utána illesszétek rá a tetejét!
(Én cukormázzal ragasztottam össze.)
Íme életem első mézeskalács házikója, amit Laurával közösen készítettünk el. Hát nem a legtökéletesebb, de így első próbálkozásra szerintem nem is olyan rossz, viszont tanulva a hibákból, jövőre egy pár dolgot másképp fogunk csinálni. 😋
HOZZÁVALÓK:
(TÉSZTA)
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 12,5 dkg olvasztott margarin
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 25 dkg olvasztott méz
- 1 egész tojás, 2 sárgája
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
(DÍSZÍTÉSHEZ A CUKORMÁZ)
- 2 tojásfehérje
- 40 dkg porcukor
- 2 púpzott ek étkezési keményítő
ELKÉSZÍTÉS:
1. A liszt kivételével vízgőz felett összekeverjük a hozzávalókat. Ha mindent összekevertünk, az olvasztott RAMA-t darabokban belekeverjük, majd az átszitált lisztet kanalanként hozzáadjuk!
2. Egy teljes napra vagy éjszakára hűtőbe tesszük és állni hagyjuk!
3. A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságra nyújtjuk! Ha még nagyon puhának vagy ragacsosnak érezzük a tészta állagát, akkor adjunk hozzá annyi lisztet, amíg megfelelő nem lesz!
4. Vastagabb papírra készítsük el a sablont, majd a tésztára helyezve vágjuk körbe egy késsel!
A megmaradt tésztából még szaggathatunk a házikó mellé fenyőfát, hóembert....attól függően, hogy kinek milyen formái vannak otthon!
A házikó alapjához használhatunk sablonként egy kisebb tálcát vagy tányért!
(Én most nem készítettem neki mézeskalács alapot, hanem egy dekorációs faszeletre tettem.)
5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az elemeket, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük őket!
6. Ha a kisült elemek teljesen kihűltek, akkor elkészítjük a cukormázat, és kidíszítjük őket!
CUKORMÁZ ELKÉSZÍTÉSE:
1. A porcukrot átszitáljuk, közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként beleadagoljuk a porcukor és az étkezési keményítő keverékét!
Annyi porcukrot adjunk hozzá, amíg nem éri el a megfelelő állagot, azaz már nem folyik le a hab a haberőről.
2. Ha elkészült, zacskóba töltjük, és apró lyukat (kb. 1 mm) vágunk a zacskó sarkán!
3. A terülőmázhoz (a házikóm tetején) a cukormázat kevés vízzel hígítjuk, majd egy kiskanállal vagy ecsettel felvisszük a kívánt felületre!
Ennek a száradási ideje 4-5 óra hossza, csak utána tudjuk díszíteni!
TIPP!
Először a ház oldalait, illetve a tetejét dekoráljátok ki, majd miután teljesen megszáradt, az kb. egy éjszaka, utána kezdjétek el a házikót összeilleszteni!
Először az oldalfalakat, azt is hagyjátok száradni egy jó 1-2 óra hosszát, majd utána illesszétek rá a tetejét!
(Én cukormázzal ragasztottam össze.)
Bővebb ötletekért és játéktippekért kövessétek az INSTAGRAM oldalunkat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy írd meg kommentbe!
Purda Ági
0 Comments